Krok 1 : Składniki

  • polędwica z dzikiego dorsza
  • dwie szklanki czarnej soczewicy BIO
  • 150 g świeżych lub mrożonych borowików
  • pięć pomidorków koktajlowych
  • pęczek natki pietruszki bio
  • 2 ząbki czosnku
  • garść rukoli
  • kilka plasterków obranej marchewki
  • 1 cebulka szalotka
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • łyżka soku z limonki
  • 2 łyżki białego wytrawnego wina
  • szczypta soli kłodawskiej
  • szczypta świeżo zmielonego czarnego pieprzu

Krok 2 : Wykonanie

  • Polędwicę z dorsza umyj pod bieżącą wodą, jeśli wyczułeś ości, usuń je
  • Dokładnie ją osusz, natrzyj oliwą z oliwek, kilkoma kroplami limonki, posól z obu stron, dodaj szczyptę świeżo zmielonego pieprzu
  • Przełóż rybę do naczynia żaroodpornego i piecz ją pół godziny w temperaturze 170°C
  • Opłucz dokładnie soczewicę pod bieżącą wodą i ugotuj na sypko w lekko osolonej wodzie
  • Po ugotowaniu odcedź ją, dodaj oliwę z oliwek, dopraw do smaku
  • Na patelni ceramicznej rozgrzej łyżkę oliwy z oliwek, podduś cebulę i czosnek i plasterki marchewki
  • Następnie umyj dokładnie grzyby pod bieżącą wodą i przełóż je na patelnię, dodaj sól, pieprz i duś przez 10 minut, podlewając białym winem
  • Posiekaj natkę pietruszki, dodaj ją do borowików i duś jeszcze przez 5 minut
  • Na talerz wyłóż soczewicę, połóż na niej polędwicę z dorsza, obok grzyby

  • Udekoruj potrawę rukolą i  pomidorkami  pokrojonymi w ćwiartki

  • Skrop wszystko sokiem z limonki, dopraw do smaku

Zostaw komentarz