Krok 1 : Składniki
- polędwica z dzikiego dorsza
- dwie szklanki czarnej soczewicy BIO
- 150 g świeżych lub mrożonych borowików
- pięć pomidorków koktajlowych
- pęczek natki pietruszki bio
- 2 ząbki czosnku
- garść rukoli
- kilka plasterków obranej marchewki
- 1 cebulka szalotka
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- łyżka soku z limonki
- 2 łyżki białego wytrawnego wina
- szczypta soli kłodawskiej
szczypta świeżo zmielonego czarnego pieprzu
Krok 2 : Wykonanie
- Polędwicę z dorsza umyj pod bieżącą wodą, jeśli wyczułeś ości, usuń je
- Dokładnie ją osusz, natrzyj oliwą z oliwek, kilkoma kroplami limonki, posól z obu stron, dodaj szczyptę świeżo zmielonego pieprzu
- Przełóż rybę do naczynia żaroodpornego i piecz ją pół godziny w temperaturze 170°C
- Opłucz dokładnie soczewicę pod bieżącą wodą i ugotuj na sypko w lekko osolonej wodzie
- Po ugotowaniu odcedź ją, dodaj oliwę z oliwek, dopraw do smaku
- Na patelni ceramicznej rozgrzej łyżkę oliwy z oliwek, podduś cebulę i czosnek i plasterki marchewki
- Następnie umyj dokładnie grzyby pod bieżącą wodą i przełóż je na patelnię, dodaj sól, pieprz i duś przez 10 minut, podlewając białym winem
- Posiekaj natkę pietruszki, dodaj ją do borowików i duś jeszcze przez 5 minut
Na talerz wyłóż soczewicę, połóż na niej polędwicę z dorsza, obok grzyby
Udekoruj potrawę rukolą i pomidorkami pokrojonymi w ćwiartki
Skrop wszystko sokiem z limonki, dopraw do smaku