Krok 1 : Składniki
200 g makaronu spaghetti z orkiszu św. Hildegardy
150 g grzybów shimeji
100 g groszku cukrowego
8 pomidorków truskawkowych
2 ząbki czosnku
pół mniejszej czerwonej cebuli
szczypta soli kłodawskiej
szczypta świeżo mielonego czarnego pieprzu
szczypta asafetydy
łyżka oliwy z oliwek
30 g sera parmezan
kilka gałązek groszku czepnego
Krok 2 : Wykonanie
Na patelni ceramicznej rozgrzej 1 łyżkę oliwy z oliwek
Pokrój drobno cebulę i czosnek i zeszklij na złocisty kolor
Umyj dokładnie pod bieżącą wodą grzybki shimeji i dodaj do czosnku i cebuli
Dopraw do smaku solą, pieprzem, asafetydą
Duś wszystko przez 10 minut, w razie konieczności podlej wodą
Ugotuj al dente makaron z orkiszu w lekko osolonej wodzie
Odcedź makaron i dodaj go do podduszonych grzybów, dokładnie wymieszaj
Gotuj jeszcze przez chwilę dodając pomidorki truskawkowe oraz groszek cukrowy, tak aby lekko zmiękły
Dodaj startego parmezanu. Udekoruj ozdobnym groszkiem czepnym