Krok 1 : Składniki

  • 200 g makaronu spaghetti z orkiszu św. Hildegardy

  • 150 g grzybów shimeji

  • 100 g groszku cukrowego

  • 8 pomidorków truskawkowych

  • 2 ząbki czosnku

  • pół mniejszej czerwonej cebuli

  • szczypta soli kłodawskiej

  • szczypta świeżo mielonego czarnego pieprzu

  • szczypta asafetydy

  • łyżka oliwy z oliwek

  • 30 g sera parmezan

  • kilka gałązek groszku czepnego

Krok 2 : Wykonanie

  • Na patelni ceramicznej rozgrzej 1 łyżkę oliwy z oliwek

  • Pokrój drobno cebulę i czosnek i zeszklij na złocisty kolor

  • Umyj dokładnie pod bieżącą wodą grzybki shimeji i dodaj do czosnku i cebuli

  • Dopraw do smaku solą, pieprzem, asafetydą

  • Duś wszystko przez 10 minut, w razie konieczności podlej wodą

  • Ugotuj  al dente makaron z orkiszu w lekko osolonej wodzie

  • Odcedź makaron i dodaj go do podduszonych grzybów, dokładnie wymieszaj

  • Gotuj jeszcze przez chwilę dodając pomidorki truskawkowe oraz groszek cukrowy, tak aby lekko zmiękły

  • Dodaj startego parmezanu. Udekoruj ozdobnym groszkiem czepnym