Krok 1 : Składniki
- 250 dag mięsa mielonego z jagnięciny
- 1 jajko ekologiczne
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- 2 ząbki czosnku
- ćwiartka cebuli białej
- 100g hummusu naturalnego
- 1 łyżka zielonych oliwek z pestką
- 1 łyżka oliwek czarnych
- 2 łyżki ziarenek granatu
- 120 g czerwonego ryżu bio
- garść suszonych pomidorów
- garść świeżej mięty
- pół czerwonej papryki
- pomidorki koktajlowe kilka sztuk
- placek orkiszowy
Przyprawy
szczypta soli kłodawskiej
czarny świeżo mielony pieprz do smaku
szczypta kurkumy
pół łyżeczki imbiru mielonego
pół łyżeczki gałki muszkatołowej
szczypta gram masala
ziarenka czarnuszki do smaku.
Krok 2 : Wykonanie
- Przełóż mięso mielone do miski szklanej, dodaj wszystkie przyprawy, pokrojoną w drobną kostkę cebulę, czosnek przeciśnięty przez praskę, wbij jajko
- Wszystko dokładnie wymieszaj
- Uformuj z mięsa kilka podłużnych kotlecików, posmaruj je oliwą z oliwek i nabij na patyk do szaszłyków
- Piecz w piekarniku w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez minut 45 minut, co 10 minut odwracaj je i możesz lekko podlać wodą, aby nie były zbyt suche
Ugotuj czerwony ryż w lekko osolonej wodzie według instrukcji na opakowaniu
Ryż odcedź, dodaj oliwę z oliwek i świeżą posiekaną miętę
Podawaj szaszłyki z warzywami, humusem i kawałkiem zgrillowanej pity orkiszowej