Krok 1 : Składniki

  • 250 dag mięsa mielonego z jagnięciny
  • 1 jajko ekologiczne
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • 2 ząbki czosnku
  • ćwiartka cebuli białej
  • 100g hummusu naturalnego
  • 1 łyżka zielonych oliwek z pestką
  • 1 łyżka oliwek czarnych
  • 2 łyżki ziarenek granatu
  • 120 g czerwonego ryżu bio
  • garść suszonych pomidorów
  • garść świeżej mięty
  • pół czerwonej papryki
  • pomidorki koktajlowe kilka sztuk
  • placek orkiszowy

Przyprawy

  • szczypta soli kłodawskiej

  • czarny świeżo mielony pieprz do smaku

  • szczypta kurkumy

  • pół łyżeczki imbiru mielonego

  • pół łyżeczki gałki muszkatołowej

  • szczypta gram masala

  • ziarenka czarnuszki do smaku.

Krok 2 : Wykonanie

  • Przełóż mięso mielone do miski szklanej, dodaj wszystkie przyprawy, pokrojoną w drobną kostkę cebulę, czosnek przeciśnięty przez praskę, wbij jajko
  • Wszystko dokładnie wymieszaj
  • Uformuj z mięsa kilka podłużnych kotlecików, posmaruj je oliwą z oliwek i nabij na patyk do szaszłyków
  • Piecz w piekarniku w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez minut 45 minut, co 10 minut odwracaj je i możesz lekko podlać wodą, aby nie były zbyt suche
  • Ugotuj czerwony ryż w lekko osolonej wodzie według instrukcji na opakowaniu

  • Ryż odcedź, dodaj oliwę z oliwek i świeżą posiekaną miętę

  • Podawaj szaszłyki z warzywami, humusem i kawałkiem zgrillowanej pity orkiszowej