
Krok 1 : Składniki
- cała dynia piżmowa (lub mrożona dynia w kostkach 250 g)
- trzy plasterki pomarańczy
- 400 ml mleczka kokosowego BIO
- garść pestek dyni
- łyżeczka oliwy z oliwek
- pól łyżeczki kurkumy
garść szafranu
szczypta soli kłodawskiej
świeżo mielony czarny pieprz
szczypta asafetydy
Krok 2 : Wykonanie
Obmyj dynię, skrop oliwą z oliwek i piecz w piekarniku w temperaturze 200°C przez pół godziny
Upieczony miąższ z dyni przełóż do garnka. Jeśli korzystasz z mrożonki, opłucz dynię pod bieżącą wodą i przenieś do garnka. Pieczona dynia daje większy aromat i głębszy smak
Garść nitek szafranu zalej niewielką ilością ciepłej wody, tak aby uwolnij się smak i kolor
Dolej niewielką ilość wody do garnka z dynią, gotuj na małym ogniu około 10 minut, dodaj wszystkie przyprawy, łącznie z wodą z szafranem
Wlej mleczko kokosowe i gotuj całość jeszcze przez 5 minut na małym ogniu
Zblenduj na gładką masę
W piekarniku upiecz plasterki pomarańczy i udekoruj nimi krem
Dodaj pestki dyni – ale nie praż ich na patelni