Krok 1 : Składniki

  • cała dynia piżmowa (lub mrożona dynia w kostkach 250 g)
  • trzy plasterki pomarańczy
  • 400 ml mleczka kokosowego BIO
  • garść pestek dyni
  • łyżeczka oliwy z oliwek
  • pól  łyżeczki kurkumy
  • garść szafranu

  • szczypta soli kłodawskiej

  • świeżo mielony czarny pieprz

  • szczypta asafetydy

Krok 2 : Wykonanie

  • Obmyj dynię, skrop oliwą z oliwek i piecz w piekarniku w temperaturze 200°C przez pół godziny

  • Upieczony miąższ z dyni przełóż do garnka. Jeśli korzystasz z mrożonki, opłucz dynię pod bieżącą wodą i przenieś do garnka. Pieczona dynia daje większy aromat i głębszy smak

  • Garść nitek szafranu zalej niewielką ilością  ciepłej  wody, tak aby uwolnij się smak i kolor

  • Dolej niewielką ilość wody do garnka z dynią, gotuj na małym ogniu około 10 minut, dodaj wszystkie przyprawy, łącznie z wodą z szafranem

  • Wlej mleczko kokosowe i gotuj całość jeszcze przez 5 minut na małym ogniu

  • Zblenduj na gładką masę

  • W piekarniku upiecz plasterki pomarańczy i udekoruj nimi krem

  • Dodaj pestki dyni – ale nie praż ich na patelni